23.6 C
Ankara
Friday, April 26, 2024
spot_img

“Türkiye’nin enerji üssü olmaması için hiçbir sebep yok”-“The conflicts will not prevent Turkey becoming an energy hub in the near future”

Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) bir konuşma yapan Yıldız, “Enerji ve uluslararası siyaset birbirinden ayrılmaz iki önemli başlık. Hatta birbirini tamamlayan, biri olmazsa diğerinin varlığı tartışılan önemli başlık” dedi ve ekledi:

“Dünyada Fukişima ile beraber doğalgaz kullanımıyla alakalı tercihlerin yine de Amerika Birleşik Devletleri’nin şeyl (kaya) gazına rağmen değişmemiş olmasını ve ihracatçı olmamasına rağmen tüketimi düzenliyor ve onu besliyor olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri’nin konumu, Rusya’nın özellikle Ukrayna kriziyle beraber Avrupa Birliği ile olan ilişkileri Ortadoğu’daki siyasi istikrarsızlık bütün bunların içinde ortada bir ada şeklinde kalan Türkiye’nin istikrarlı durumu, Türkiye’nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları daha da ön plana çıkartmış oldu.”

ULUSLARARASI SERMAYENİN HAKKINI KORUMAK

Türkiye’nin kullandığı doğalgaz ve petrol miktarının 10-15 ülkenin toplam miktarından daha fazla olduğunu belirten Yıldız, “Bir ölçek farkı var, bir büyüklük farkı var ve en cazip pazarlardan bir tanesidir” dedi ve ekledi:

“Ama çok önemli bir noktadan bahsettiler, ulusal siyasetle, bu projelere yön veren ve uluslararası anlaşmaları yapan hükümetler, bir yandan seçilme gerekçesi olarak, hizmet gerekçesi olarak gördükleri vatandaşının hakkını korurken, diğer yandan da o ülkeye gelen uluslararası sermayenin hakkını korumak durumundalar. Bu o kadar optimize edilmesi gereken önemli bir husus ki; çok kar vererek bir sermaye transferine dönüştürmeden ama az kar vererek de o ülkeye gelmelerini engellemeden bu işi yapmak lazım.”

ÜRETİM VE TÜKETİM BÖLGELERİ ARASINDA

Türkiye’nin doğusundaki doğal gaz ve petrol kaynaklarının dünya rezervinin yüzde 65’ine karşılık geldiğine dikkat çeken Taner Yıldız, batısında ise tüketimin neredeyse yüzde 75’ine karşılık gelen portföyün oluşmuş olduğunu vurguladı.

Sözlerini, “Türkiye’nin fiyat politikalarının belirlendiği bir enerji üssü olmaması için hiçbir sebep yok” diye sürdüren Yıldız, “Türkiye istikrarlı siyasetiyle beraber bunların her birisini gerçekleştirebilecek düzeyde. Kuzey Irak’taki, özellikle son IŞİD olaylarından sonra yakalanan performansın düşmeden ve bir an önce oradaki istikrarsızlıklar giderilerek Irak’ın tamamının normalleşmesiyle alakalı hedeflerini gerçekleştirmiş olacaktır” diye konuştu.

ENERJİ MERKEZİ OLMA HEDEFİ

“Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı günlük 1.5 milyon varil kapasite ile çalışacak konumdadır” diyen Bakan Yıldız, “Bu aslında ambiyans olarak Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattından daha yüksek bir kapasitedir. 50 milyon ton ile Bakü-Tiflis-Ceyhan ve 70 milyon ton ile Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı çalışıyor” dedi ve ekledi:

“Ama Irak’taki üretildiği kadar iletebileceğimiz için Irak’ta daha fazla üretilmesi ve bizim daha fazla iletebilmemiz, Ceyhan’dan dünya pazarlarına daha çok pazarlıyor olabilmemiz lazım. Bütün bunlar Türkiye’nin siyasi istikrarıyla son derece orantılı konulardır. Türkiye siyasi istikrarını koruyarak aslında bölgenin de istikrarına çok ciddi olumlu katkılar koymuştur; bundan sonrada koymaya da devam edecektir. Türkiye enerjiyle ilgili yalnızca bir transit ülke olarak değil aynı zaman bir enerji merkezi olmayla ilgili hedeflerini devam ettirmektedir.”

Kaynak: Montel Foreks

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler